Kuchnia kubańska


Strona główna -> Kuba -> Kuchnia kubańska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   

Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia kubańska nie jest kuchnią, która zaskoczy nas swoimi wyrafinowanymi potrawami, jednak jest na pewno smaczna i zdrowa. Jest ona mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatne wpływy kuchni chińskiej.


Mariquitas con mojo - smażone banany to tradycyjny dodatek do potraw

Tradycyjne potrawy

Na Kubie najczęściej przyrządzanymi potrawami są ryby, wieprzowina oraz kurczaki. Kubańczycy lubią je jeść opieczone na chrupko. Typowym dodatkiem jest congri, czyli ryż z czarną fasolką. Do zup dodaje się gotowane malangas, zwane też boniatos (słodkie kartofle), źames (korzenie pochrzynu) i yukę (maniok). Do każdego dania w charakterze przekąski dodawane są chipsy bananowe, pokrojone w plasterki smażone banany, które na surowo są niejadalne.

Zupy

Zupy należą do tradycyjnej kubańskiej kuchni, która znajduje się pod silnym wpływem iberomauretańskim. Klasycznym daniem wywodzącym się z Hiszpanii, jest sopa de ajo, zwyczajna, ale pyszna zupa czosnkowa. Również z gotowanej dyni, cebuli, kukurydzy oraz czarnej fasoli Kubańczycy umieją wyczarować smaczne i pożywne specjały.

Owoce morza

Delicjami są oczywiście owoce morza, np. langusty, których w hotelowych restauracjach nigdy nie brakuje. Ryby podaje się gotowane, (pieczone, na pizzy, zapiekane w kulkach ciasta lub w sałatce. Kuchnia typowego Kubańczyka ze względu na częste braki zaopatrzeniowe, pozbawiona jest takich specjałów i opiera się głownie na ryżu. Podczas specjalnych uroczystości obowiązkowo na stole powinien pojawić się pieczony prosiak.

Koktaile

Pragnienie gasi na Kubie dobre piwo. Spośród wielu gatunków najwięcej pochwał zbiera marka Hatuey (z ponurym Indianinem na etykiecie). Długą tradycję mają na Kubie koktajle. Podstawą większości z nich jest dobry rum, mieszany z najróżniejszymi sokami oraz innymi alkoholami. Napoje bezalkoholowe to sporządzane we własnym zakresie świeże soki z owoców mango, bananów i innych. Rzadko można kupić prawdziwą coca colę lub znane na świecie amerykańskie napoje.



Kuba - miasta

Hawana Santa Clara Santiago de Cuba Trinidad Varadero


Kuba - co warto wiedzieć



Kuba - Kuba ciekawostki Kuba ciekawostki
Kubańczycy bardzo rzadko jadają wołowinę gdyż jest ona niedostępna. Każda krowa zarejestrowana jest ...
Kuba - Tradycje na Kubie Tradycje na Kubie
Tradycyjnie obchody świąt Bożego Narodzenia rozpoczynały się na Kubie ...
Kuba - Turystyka na Kubie Turystyka na Kubie
Kuba jest największą wyspą Wielkich Antyli. Charakteryzuje się ...
Kuba - Cygara kubańskie Cygara kubańskie
Kubańskie cygara(inaczej cygara hawańskie) uważane są za najlepsze na ...
Kuba - Kultura kubańska Kultura kubańska
Kultura kubańska to przemieszanie kultur afrykańskich z europejskimi, to istny ...
Kuba - Komunikacja na Kubie Komunikacja na Kubie
Komunikacja na Kubie jest nieco utrudniona. Nie kursują tu ani tramwaje, ani autobusy. Kilka linii ...
Kuba - Kubańska motoryzacja Kubańska motoryzacja
Na Kubę warto jechać chociażby dla obejrzenia setek zabytkowych aut ...
Kuba - Bezpieczeństwo na Kubie Bezpieczeństwo na Kubie
Kuba jest jednym z bezpieczniejszych krajów w regionie Karaibów i Ameryki ...

Kuchnia kubańska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies